Hier plaatsen wij antwoorden op vragen die vaak gesteld worden.

HET CONVENANT

Waar kan ik meer vinden over het Convenant?
  • Zie www.ilovemyears.nl voor de campagne. Ook op facebook kan je informatie vinden. De tekst van het Convenant staat bij Richtlijnen.
Kan ik me aansluiten bij het Convenant?
  • Als losse persoon niet; als organisatie die mee wil doen wellicht wel. Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

HET METEN VAN GELUID

Wat moeten we meten?
  • Het gaat om het meten van muziekgeluid, in locaties waar dat met stevig volume wordt gedraaid of gespeeld.
Waar moeten we meten?
  • Gemeten wordt op de FOH, de Front of house, de plek waar de mengtafel staat, een representatieve plek in de zaal. Als er geen mengtafel is, meet dan op een plek die representatief is voor wat de bezoeker aan geluidsdruk 'meemaakt'.  

 

GEHOOR EN GEHOORSCHADE

Vanaf wanneer kan ik gehoorschade oplopen?
  • Gehoorschade is al mogelijk vanaf 80 dB(A) bij 40 uur per week (een volle werkweek). Vanaf 85 dB(A) worden oordoppen aangeraden. Een verdubbeling van de hoeveelheid geluid gaat per 3 decibel. Gehoorschade is dus ook mogelijk bij 20 uur blootstelling aan 83 decibel, 10 uur bij 86 decibel, enzovoort.
Kan gehoorschade genezen of verholpen worden?
  • Nee, gehoorschade is helaas permanent. Ook een gehoorapparaat biedt geen uitkomst.

 

DE SKEN

Waar staat de afkorting SKEN voor?
  • SKEN staat voor Stichting Kwaliteit Evenementen Nederland.
Wat houdt SKEN Gehoor & Publiek in?
  • SKEN Gehoor en publiek werkt voor een concert of evenement waarbij geluid wordt geproduceerd binnen de voorwaarden van het Derde convenant geluidsbeleid muzieklocaties. Dit houdt in dat er een maximale decibelwaarde is afgesproken, dat het geluid wordt gemeten en dat de metingen worden geregistreerd. Ook zijn er ter plekke oordoppen te verkrijgen.
 
DIVERSE VRAGEN
 
Ik ben organisator, ben ik verplicht om geluid te meten tijdens mijn evenement?
  • Als uw organisatie lid is bij de VNPF of VVEM: ja. De andere Convenantspartners hebben, zie de betreffende bijlagen bij het convenant, hun eigen maatregelen. Als u geen lid bent bij een aangesloten organisatie, bent u 'officieel' niet verplicht u aan de bepalingen van het Convenant te houden. Het is wel een heel goed idee: zorg voor een maximale geluidsnorm, houd u daaraan, om op die manier de bezoekers zoveel mogelijk te beschermen tegen gehoorschade. Om te controleren of u zich houdt aan de maximale norm of dat het volume moet worden aangepast, is het verstandig om het geluid te meten.